Ανακαλύπτοντας την ΕΞΕ στα Κτίρια μας

Οι μικροί μας Χρήστες μπορούν να διασκεδάσουν, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και να κερδίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια των σχολείων και των σπιτιών τους.

Όλες οι πληροφορίες δίνονται μέσω ευχάριστων ερωτήσεων και απαντήσεων για τις τρεις (3) παρακάτω κατηγορίες θεμάτων:
 • Συλλέγοντας Δεδομένα: Ο τρόπος που μαζεύονται τα δεδομένα της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια των σχολείων και των σπιτιών μας.
 • Σχεδιάζοντας Έργα: Ο τρόπος που σχεδιάζονται τα έργα που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να πετύχουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια των σχολείων και των σπιτιών μας.
 • Παρακολουθώντας Έργα: Ο τρόπος που παρακολουθούμε το «πόσο καλά» λειτουργούν τα έργα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια των σχολείων και των σπιτιών μας.
Image
Συλλέγοντας Δεδομένα
1) Έχεις δεί ποτέ λογαριασμούς ρεύματος στο σχολείο σου ή στο σπίτι σου; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Μπράβο! Οι δάσκαλοί σου και οι γονείς σου ενδιαφέρονται για να μάθεις για την ενεργειακή κατανάλωση στα κτίρια. Ζήτα να σου εξηγήσουν αναλυτικά τι αναγράφεται σε έναν λογαριασμό ρεύματος και ποιες συσκευές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.
Ουπς! Ζήτησε από τους δασκάλους και τους γονείς σου να σου δείξουν έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και να σου εξηγήσουν που καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια στα κτίριά μας. 
Δες τις παρακάτω συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια:
 • Τα φωτιστικά
 • Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 • Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
 • Το πλυντήριο
 • Ο φούρνος
 • Το σίδερο
 • Οι φορτιστές, κ.ά.Μάθε ότι κάποιες συσκευές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι συνδεδεμένες στην πρίζα ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ο φορτιστής του τηλεφώνου και του tablet καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια όταν είναι στην πρίζα, ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο ή το tablet. Βεβαιώσου ότι βγάζεις τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς.
2) Γνωρίζεις ότι από τα χρήματα που δαπανώνται για την θέρμανση φαίνεται η μεγάλη κατανάλωση της θερμικής ενέργειας; (NAI/OXI)
Μπράβο!  Είσαι παρατηρητικός και σε ενδιαφέρει η ενέργεια. 
Δεν πειράζει. Ρώτησε τους δασκάλους και τους γονείς σου. 
Η θέρμανση κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών καταναλώσεων στα κτίρια. Τα αίτια των μεγάλων ενεργειακών καταναλώσεων είναι είτε η μέτρια κατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι θερμομονωμένα και απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας για να εξασφαλίσουν τις συνθήκες άνεσης.

Τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν πετρέλαιο για να ζεστάνουν νερό το οποίο στη συνέχεια περνάει από τα σώματα καλοριφέρ που υπάρχουν στις αίθουσες και τις ζεσταίνουν. Έτσι, τα ζεστά σώματα καλοριφέρ ζεσταίνουν τον αέρα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν πάρα πολλές απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι για να ζεστάνουμε τα κτίρια μας καταναλώνουμε πάρα πολύ πετρέλαιο το οποίο παράγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Αν όμως στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τότε το περιβάλλον θα προστατεύεται.
3) Γνωρίζεις τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενέργειας; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Μπράβο! Διάβασε παρακάτω για όργανα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μετρήσεις ενέργεια.
Ουπς! Δεν πειράζει. Διάβασε για όργανα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μετρήσεις ενέργεια
Παρακίνησε τους δασκάλους και τους γονείς σου να σου παρέχουν εξοπλισμό ώστε να πειραματιστείς με τη βοήθειά τους στο σχολείο ή στο σπίτι σου και να μάθεις να τον χρησιμοποιείς. Μετά θα μπορείς να εξάγεις χρήσιμα συμπεράσματα και να τα παρουσιάσεις στους δασκάλους σου, ώστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων.

Παρακάτω παρουσιάζονται εξειδικευμένα όργανα για να μετράμε την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια:

Θερμόμετρο
Θερμόμετρα ονομάζονται γενικά τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας του ανθρωπίνου σώματος, της ατμόσφαιρας, των εσωτερικών χώρων των κτιρίων, του αυτοκινήτου, του ψυγείου κλπ. Όταν είμαστε άρρωστοι χρησιμοποιούμε θερμόμετρα πυρετού για να διαπιστώσουμε εάν έχει ανέβει η θερμοκρασία του σώματός μας. Μπορούμε να μετρήσουμε την θερμοκρασία του χώρου και στο σπίτι ή στο σχολείο όμως, και να δούμε εάν υπάρχουν οι συνθήκες θερμικής άνεσης, δηλαδή αν η αίθουσα ή το δωμάτιο έχει θερμοκρασία 23 με 25 οC.
Ζήτα βοήθεια από γονείς και δασκάλους για να δεις την θερμοκρασία του χώρου.
4) Έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στο σχολείο σου; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Το σχολείο σου πρωτοπορεί. Βοήθησέ το να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. 
Η απάντησή σου ανήκει στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ΠΕΑ στα περισσότερα δημοτικά σχολεία. Ανέλαβε πρωτοβουλίες για να εκδοθεί ΠΕΑ στο σχολείο σου. Ενημέρωσε τους μεγαλύτερους για τη σημαντικότητα του ΠΕΑ και προσπάθησε να τους πείσεις να εκδώσουν ΠΕΑ στο σχολείο σου ή και στο σπίτι σου ακόμα.
Για την σωστή αξιολόγηση ενός κτιρίου ως προς την ενεργειακή του κατάσταση είναι απαραίτητη η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προτάσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Στους ελληνικούς Δήμους έχουν εκδοθεί ελάχιστα ΠΕΑ σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, ενώ στους κυπριακούς Δήμους έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες προσπάθειες.
Ουσιαστικά το ΠΕΑ είναι ένα πιστοποιητικό που κατατάσσει κάθε κτίριο σε μία ενεργειακή κατηγορία, όπως και οι συσκευές στο σπίτι σας. Ένα κτίριο μπορεί να είναι από «Α» μέχρι «Η» κατηγορίας. Αν είναι «Α» είναι τέλειο ενεργειακά και πρέπει να το έχεις σαν παράδειγμα, και αν είναι «Η» ή «Ζ» θα πρέπει οπωσδήποτε να πείσεις τους μεγαλύτερους να πάρουν κάποιο μέτρο ΕΞΕ. Η έκδοση των ΠΕΑ βοηθάει ώστε:
 • Να κατανοήσουμε πως καταναλώνεται η ενέργεια στις εγκαταστάσεις.
 • Να αναγνωρίσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν απώλειες ενέργειας.
 • Να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν και τα συστήματα που πρέπει να βάλουν, το κόστος τους αλλά και τον χρόνο απόσβεσής τους.
 • Να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.